Σχετικά

Η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1997 με κύριο σκοπό την εκπαίδευση διασωστικών ομάδων και η οργάνωση αποστολών Έρευνας και Διάσωσης, όταν οι συνθήκες απαιτούν επιπλέον δυνατότητες από αυτές. που διατίθονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η ανάγκη ύπαρξης της Ε.Ε.Ε.Δ. προκύπτει από το υψηλό ενδιαφέρον του πληθυσμού της Ελλάδας για προσφορά βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις, αλλά παράλληλα και στο ανεπαρκές επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης, που πολλές φορές συνυπάρχει και αποτελεί συχνό αίτιο επιπλέον ατυχημάτων.


Η Ιδέα

Η διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν είναι μια Ιδέα. Οι Ιδέες δεν μπορούν να μετρηθούν ούτε με κόστος, ούτε με εργατοώρες. Είναι προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου, η ανεύρεση τον τρόπου με τον οποίο Θα στηρίξει μια τέτοια Ιδέα. Αυτή η ελεύθερη προσέγγιση. που άλλωστε είναι και το νόημα του εθελοντισμού, μας οδήγησε στην Ε. Ε. Ε. Δ. να γίνουμε φίλοι μεταξύ μας. Όσο κι αν φαίνεται απλό, αυτή είναι και η σημαντικότερη αμοιβή μας. Συμμετέχοντας ενεργά ως εθελοντές στις δραστηριότητες της Ε. Ε. Ε. Δ. θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε: ·

  • Να ασφαλίζετε τον ίδιο τον εαυτό σας από πολλούς καθημερινούς κινδύνους

  • Να ασφαλίζετε τους συγγενείς και φίλους, που ζουν κοντά σας.

  • Να μπορείτε. όταν παρευρεθείτε σε κάποιο ατύχημα, να προσφέρετε ουσιαστική βοήθεια σε αυτούς που κινδυνεύουν.

  • Να συμμετέχετε στην οργάνωση και στην εκτέλεση αποστολών Έρευνας και Διάσωσης.

  • Να μάθετε να λειτουργείτε υπεύθυνα μέσα σε μια ομάδα, αναλαμβάνοντας πολλές φορές και την ευθύνη της ζωής όχι μόνο όσων κινδυνεύουν, αλλά και των υπόλοιπων μελών-διασωστών. Κύριο στόχο της Ε. Ε. Ε. Δ. αποτελεί η οργάνωση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αντίστοιχων με το επίπεδο μόρφωσης και ικανοτήτων των εκπαιδευομένων και η παραγωγή ανάλογου οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού.


Σκοποί του Σωματείου

  • Η προσφορά βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο, τόσο με παροχή υλικών διάσωσης, όσο και με διάθεση έμψυχου δυναμικού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και καταστροφών. στον τομέα έρευνας και διάσωσης ατόμων, όπως έρευνα αγνοουμένων, αντιμετώπιση ατυχημάτων, καταστάσεις οφειλόμενες σε σεισμούς, πλημμύρες. πυρκαγιές, αποκλεισμούς λόγω ιδιαιτέρως δυσμενών καιρικών συνθηκών κ. α.

  • Η πραγματοποίηση εκδρομών, περιηγήσεων και ειδικών αποστολών με σκοπό την επαφή και τη γνωριμία με τη φύση.

  • Η ηθική εξύψωση των νέων, που έχουν έφεση για άθληση. η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ τους, η άσκηση του σώματος με τον αθλητισμό. η απόκτηση και τελειοποίηση ορισμένων φυσικών ικανοτήτων. η ψυχαγωγία τους γενικά, η ανάπτυξή τους κοινωνικά και η αξιοποίησή τους σύμφωνα με εις βασικές αρχές του φίλαθλου πνεύματος και της κοινωνικής προσφοράς.

  • Η εκμάθηση στο ευρύ κοινό τεχνικών και μεθόδων έρευνας και διάσωσης. πρακτικών παροχής πρώτων βοηθειών. επιβίωσης κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και γενικά η εκπαίδευση στην έρευνα και διάσωση.

  • Η διάδοση και εκμάθηση διαφόρων αθλημάτων που απαιτούν επαφή με τη φύση και προάγουν τις αρχές της αγάπης και προστασίας του περιβάλλοντος